Indonesiske dragebyggere

Blandt de mest kendte drager, der vil blive præsenteret på Fanø i 2025 er:


Janggan-, Bebean- og Pecukan-drager, der alle stammer fra Bali, menes at være et medium for kommunikation med guderne i balinesiske hinduers trossystem som en form for taknemmelighed for rigelig høst.


Kaghati-drager kommer fra Muna, Kendari, i det sydøstlige Sulawesi. Denne drage er lavet af kolope-blade og har evnen til at flyve meget højt og blive på himlen i dagevis. Kaghati’en laver også en høj summende lyd, som lokalbefolkningen bruger til at skræmme vildsvin væk, der ofte skader deres risafgrøder.


Dandang kite er en nationalskat i det sydlige Kalimantan, der er gået i arv fra generation til generation. Denne enorme drage er med sit unikke bambusinstrument en stor del af det lokale liv. Dandang flyvning i den tørre sæson er mere end bare sjov; det er et symbol på lokalkendskab og sammenhold.


Følg med her i takt med at vi får flere navne på deltagere:

BALI


GEDE EKA SURYA WIRAWAN

Growing up in a family that shared a passion for kites, Gede Eka (45) developed an interest in the game from a very young age. His grandfather was the one who introduced him to the thrill of flying kites. He started to make traditional Balinese kites from recycled plastic since he was 7 years old. The inspiration to make kites came from playing kites in the rice fields with his friends after the harvest. He has probably made over a hundred kites. But making a Janggan (traditional Balinese kite) is the most memorable for him. Balancing its long tail with the head and body to create a harmonious and stable flight is quite a challenge.

I KADEK DWI ARMIKA

Kadek (45) har elsket drager, siden han var barn. At se sin familie flyve med drager rundt i huset gav ham lyst til at prøve det selv, og nu er han virkelig til at flyve med drager. Han begyndte at lave drager, da han kun var 5 år gammel, begyndende med simple diamantformede. Da han ikke nemt kunne finde traditionelle balinesiske drager på markedet, var han motiveret til at lave sine egne ved hjælp af let tilgængelige materialer såsom papir og plastikaffald. At lave sine egne drager gav ham mulighed for at være kreativ og komme med designs til unikke drager, der afspejlede hans fantasi. Han har lavet hundredvis af drager. Hans mest mindeværdige oplevelse var at lave balinesiske drager og drager lavet af naturlige materialer. Denne proces gav ham omfattende praktisk erfaring, fra fejlfinding af drager, der ikke kunne flyve, til at lære at reparere dem, indtil de kunne flyve smukt.

I KADEK HARY WIKANA

Hari (45) har været fortrolig med drager, siden han var 7 år gammel. Han plejede at se folk flyve med drager bag sit hus. Som tiden gik, begyndte han at flyve med drager med sine naboer i rismarkerne. Til sidst blev han fortrolig med traditionelle balinesiske drager som janggan, bebean, pecukan og andre typer. Han har lavet drager siden folkeskolen. Han lavede kampdrager med lange haler. Hans færdigheder udviklede sig, da han med succes lavede bønnedrager med pinde (stilkene af kokosblade) rammer og senere med bambusrammer. Nu er han begyndt at eksperimentere med laserskåret stof til sine drager, mens han stadig bruger bambus til stel. Fra hans tidlige år til i dag har han skabt utallige drager. Han vurderer, at han har lavet snesevis, hvis ikke hundredvis. Blandt dem har Janggan-dragen en særlig plads i hans hjerte. Skønheden i dens lange hale og unikke hovedpynt undlader aldrig at forbløffe ham.

SUGIANTO

Sugiyanto, også kendt som Tato (45), har haft en kærlighed til drager siden barndommen, påvirket af sin far. Dragespil har ikke kun givet ham fornøjelse, men også lettet social interaktion med sine jævnaldrende.


Efterhånden som han blev ældre, blev hans interesse for traditionelle drager stærkere. Han var fascineret af skønheden og det unikke ved bapangan, en traditionel drage fra det centrale Java. Den kunne flyve på himlen en hel dag og nat. Den melodiske lyd af sendaren, en lydfrembringende enhed, der er fastgjort bag på dragen, tilføjede bapangans charme, når den fløj om natten.


Indtil videre har han skabt forskellige typer drager, såsom 2D- og 3D-drager, rokkaku og traditionelle drager som bapangan. Traditionelle drager forbliver dog hans favorit, da de tjener som inspirationskilde til hans dragekreationer

CENTRALE JAVA


JOKO SUJATMIKO

Siden barndommen har Joko Sujatmiko, eller Selamet, som han ofte kaldes, været vant til at bruge tid sammen med sin bedstefar på at lave og flyve drager. Han lærte meget af denne aktivitet. Drager blev hans bedste lærer, hvor han lærte om vigtigheden af ​​tålmodighed, præcision, kreativitet og teamwork, når du flyver med drager.


Selamet har en mangfoldig samling af drager, men hans håndlavede hestedrage har en særlig plads i hans hjerte. At flyve denne kæmpe drage for første gang var noget af en udfordring. At få det ud af huset, navigere i smalle gader og nå frem til en åben mark var ikke let. Men alle anstrengelserne var det værd, da dragen svævede højt op i himlen. Følelsen af ​​at se sin egen skabning flyve frit var uforglemmelig.


Selamet er rigtig god til at lave drager. Han elsker at lave dem og deltager altid i dragekonkurrencer og festivaler. På grund af hans hårde arbejde kender mange nu ham og hans drager. Hans drager er specielle, og mange mennesker kan lide dem

MUNA SYDØSTSULAWESI


LASIMA

Siden han var 7 år har Lasima (69) været fortrolig med drager. Hans bedstefar blev ofte set på terrassen, i fuld gang med at snore kolopeblade til små kamanu-manu eller store drager. Disse øjeblikke fremmede først hans kærlighed til dette traditionelle spil. Da han voksede op som teenager, fløj han ofte med drager, mens han arbejdede på gården. Da han blev guidet af sin bedstefar, begyndte han at lære at lave sine egne drager da han var tolv. Hver drage han lavede var resultatet af en lang og tålmodig læringsproces.


Året 1996 markerede et vendepunkt i hans liv, da han og hans to venner (La Masili og afdøde Laode Pamusu) fløj til Paris for at bringe ære til Indonesien ved den internationale dragefestival. Det var ved denne internationale begivenhed, at de første gang introducerede Kaghati-dragernes skønhed og unikke karakter til verden. Fremstillet udelukkende af naturlige materialer såsom kolopeblade, ananasfibre, rattan og bambus, formåede Kaghati at forbløffe verden. Siden da er verdens øjne blevet åbnet for det unikke ved Kaghati, og invitationer til at fremvise Kaghati på forskellige internationale dragefestivaler er strømmet ind. Dette har gjort Kaghati til en globalt anerkendt kulturambassadør i Indonesien.

SYD SUMATERA


MUHAMMAD YUNUS

Muhammad Yunus (69 år) blev introduceret til drageflyvning i en alder af fem, da hans onkel ofte inviterede ham til at flyve med drager. Siden da begyndte han at holde af drageflyvning. Da han gik i tredje klasse i folkeskolen, var han interesseret i dragefremstilling. I første omgang reparerede han ødelagte eller beskadigede drager. Med tiden begyndte han at lave sine egne drager for at spare penge. Han gjorde bedst brug af forskellige genbrugsmaterialer såsom papir og plastikposer til at skabe drager.


Med tiden er han blevet mere og mere involveret i forskellige dragefestivaler, både herhjemme og internationalt. Hans første dragefestivaloplevelse var i Bandar Lampung i 1993. Siden da har han følt sig mere og mere udfordret til at fortsætte med at skabe, og har lavet hundredvis af drager til dato. Hver drage, han laver, er unik, inspireret af hans fantasi, yndlingstegnefilm og verden omkring ham.


Af alle de drager, han har skabt, har to drager i hans samling særlig betydning for ham og er i øjeblikket udstillet på Johor Kite Museum. Den første er en traditionel drage med et songket stof motiv, og den anden er en drage bådformet drage, som var hans første kreation. Begge drager er meget unikke, han håber, at de en dag kan blive udpeget som Palembangs (Sydsumatera) signaturdrager.

YOGAKARTA


DANI CAHYO PRABOWO

Dani har fløjet med drager siden 2007, især i hans landsby, hvor drageflyvning er populært i den tørre sæson. Hans interesse for traditionelle drager begyndte, da han blev præsenteret for dem af sin nabo, som også er drageflyver. Som tiden gik, blev Dani endnu mere interesseret efter at have set en dragefestival i Yogyakarta. Denne erfaring udvidede hans viden om forskellige typer drager, ikke kun traditionelle, og gav ham mulighed for at interagere med professionelle drageflyvere i byen.


Siden 2016 har Dani produceret mange forskellige typer drager, både traditionelle drager og kreationer. Han ved ikke præcis, hvor mange drager han har lavet, men han har sikkert lavet over hundrede drager. Blandt hans kreationer er pytondragen ( naga sanca ) drage den drage, der har det dybeste indtryk på ham. Processen med at lave det er meget lang og går gennem forskellige stadier af forsøg. Pythondragedragen er meget speciel for ham, fordi det var den første dragedrage, som han designede med propeller på hver del.

ISANTO RAJOKO

Hans fascination af drager begyndte i 2000, da han ofte blev inviteret af sine venner til at deltage i dragekonkurrencer. Fra da af begyndte han at lære og eksperimentere med at lave sine egne drager. I 2002 meldte han sig officielt til Passgoed Kite Club og begyndte at tage sin hobby mere seriøst.


I næsten to årtier har han udforsket dragernes verden. Han har skabt forskellige typer drager, og hans navn er blevet kendt gennem adskillige dragefestivaler. Blandt alle de drager, han nogensinde har lavet, har ’Sri Minggat’, en todimensionel drage, en særlig betydning. Denne drage skildrer en historie, der altid vil blive husket. Den dag i dag er dragen omhyggeligt opbevaret i hans hus, kun fløjet, når han ønsker at genkalde visse minder.


Han har deltaget i adskillige dragefestivaler både nationalt og internationalt. Hver dragefestival, han deltager i, giver ham mulighed for at udvide sin viden, knytte venskaber med andre drageflyvere og fordybe ham i den lokale kunst og kultur, hvor festivalen afholdes.